Emblémázás

Látványterv készítés

A látványterv készítése a legelső munkafázis a reklámajándékok emblémázási folyamatában, melyet – megrendelés esetén – díjmentesen elkészítünk.
Fontossága kiemelkedő, hiszen a látványterv alapján kerül egyeztetésre a nyomtatandó színek száma, a megadott pontos pantone színkódok és a grafika elhelyezése a terméken.

Emblémázási folyamat:

  • Látványterv készítés
  • Filmkészítés színre bontással a megadott grafika alapján
  • Szitakészítés színenként (transzfernyomás, direkt szitanyomás, bögreemblémázás) vagy klisékészítés (tamponnyomás)
  • Nyomtatás

Megrendelőinktől a grafikai anyagot lehetőleg vektoros formában kérjük el (CDR, EPS, AI, PDF) melyekből el tudjuk készíteni a színre bontott filmeket.
Ebben az esetben pantone színkódok segítségével tudjuk meghatározni a színeket.
Vektoros anyag hiányában a grafikákat át kell rajzolni, ki kell szerkeszteni, melyet külön költség ellenében vállalunk.

Amennyiben kép jellegű grafikát kell megjelenítenünk, akkor legalább 300dpi felbontású anyagra van szükségünk. Ezeket általában 4 szín coloros technikával nyomtatjuk.

Emblémázási módok

A céges ajándék, promóciós termék legfontosabb funkciója – mindamellett, hogy praktikus legyen -, hogy a cég logóját jól láthatóan, maradandóan, mégis esztétikusan magán hordozza, azaz reklámhordozóként jól működjön. 
A különböző tárgyak, textil termékek emblémázása az anyagok, színek, formák sokszínűsége miatt különböző technológiákkal történik.

szitanyomás

Szitanyomás

A szitanyomás hagyományos, tintaalapú emblémázási eljárás, lapos vagy laposra simítható termékek nyomtatására, nagyon tartós nyomattal és nagy színpontossággal. A szitanyomtatás során a festéket közvetlenül a termék felületére préseljük egy szitán keresztül, majd hőkezeléssel rögzítjük.

tamponnyomás

Tamponnyomás

A tamponnyomás a legnépszerűbb, hagyományos tinta alapú emblémázási módszer. Ez a technológia szilikon tampont használ a tinta átvitelére a kiválasztott tárgyra, finom részletekkel és nagy pontossággal. Anyagok széles skálájára alkalmazható. A tamponnyomás lehetővé teszi ívelt felületek nyomtatását is. A festék összetétele, és a nyomat tartóssága a termék anyagától függően változhat.

Gravírozás

Gravírozás

A gravírozás lézert használ a termék felületének emblémázására. A termék felszínébe gyakorlatilag beleég a logó. Még a kis méretű logók is nagy pontossággal jeleníthetőek meg. A gravírozás fém, fa, üveg és bizonyos műanyag termékek esetében alkalmazható.

Hímzés

Hímzés

A hímzést a textiltermékek egyediesítésére használjuk, melynek eredményeképpen tartós és kiváló minőségű nyomatokat hozunk létre egy automata hímzőgéppel, amely a szálakat tű segítségével az anyagba ölti. A korlátozott szálszín miatt a Pantone egyezés csak megközelítőleg érhető el.

Dombornyomás

A dombornyomás egy elegáns emblémázási eljárás, melynek során az anyag felületét változtatjuk meg, hogy 3D-s megjelenést hozzunk létre. Ezt a hatást úgy érjük el, hogy egy speciálisan elkészített szerszámot nyomunk a termék felületére.

Epoxy (műgyantás) matrica

Epoxy (műgyantás) matrica

Az epoxy matrica egy egyedülálló nyomtatási technológia, melynek során a full-colour nyomtatott matricákat 2-komponensű gyantával borítjuk. Ennek eredményeként a kezelt matrica háromdimenziós megjelenésű lesz. Az epoxy matricák egyedi formában is készíthetők, és ellenállnak az UV sugárzásnak.

Transzfernyomás

Transzfernyomás

Közvetett emblémázási technológia, ahol szitanyomással egy speciális hordozópapírra visszük fel először a festékréteget, nem közvetlenül a termékre. A transzfermatrica elkészítése után a grafikát egy ipari vasalóval melegítjük rá a termékre. Az alapanyagok, melyekre az emblémázást végezzük nagyon sokfélék lehetnek.

Szublimáció

Szublimáció

A szublimációs eljárás lényege, hogy egy speciális hőérzékeny festéket nyomtatunk ki papírra, mely a megfelelő hőmérsékleten hőprés segítségével az anyagba beszivárog és megtapad. Előnye, hogy a festékréteg az alapanyag strukturális részévé válik, kitapinthatatlan lesz, így jobban ellenáll a mosásnak. Hátrányaként megemlíthető, hogy a grafika napsütés hatására elhalványodhat, illetve csak olyan felületekre alkalmazható, amelyek egy speciális réteggel vannak bevonva. Ajánlott kis darabszámú, sok színes megrendelések esetén Nyomtatható színek szám: 4C

Kerámia, üvegemblémázás

Kerámia, üvegemblémázás

A tárgyakra kerülő dekorok lehetnek direkt színes, vagy color nyomatok. Bögréket, poharakat magas hőfokon beégetett kerámia-, ill. üvegfestékkel lehet emblémázni. A direkt színes grafikákban jól körülhatárolható színeket találunk, melyek a pantone skála alapján 95-100% pontossággal jeleníthetőek meg. A logót a transzfernyomtatáshoz hasonlóan visszük fel a termékekre, amit ezt követőn a termék anyagától függően alacsony, vagy magas hőfokon kemencében kiégetünk.

UV nyomtatás

UV nyomtatás

Az UV LED-es nyomtatás egy színes, digitális emblémázási eljárás, amely UV-fénnyel rögzített tintákat használ. A logókat nagy felbontásban közvetlenül a termék felületére nyomtatjuk, ami azonnali fotóminőséget eredményez.

Emblémázható alapanyagok

Az ajándéktárgyak és promóciós ruházati termékek sokszínűségéből adódóan a termékek anyagai is sokszínűek, változatosak. Az alábbi felsorolással igyekeztünk összegyűjteni a leggyakoribb anyagokat, amelyek az ajándéktárgyak „világában” fellelhetőek, kiegészítve ezt az anyagokhoz kapcsolódó, legáltalánosabb emblémázási módokkal.

Porcelán-, kerámia alapanyagú termékek

Bögrék, poharak, csészék, tányérok emblémázásánál, melyek alapanyaga alkalmas a magas hőfokú égetésre, porcelán festéket használunk. Ennek a technológiának az előnye, hogy a dekor maximálisan ellenálló lesz, mind a mechanikai, mind pedig a kémiai behatások ellen. Hátránya viszont, hogy bizonyos színek esetén pontos pantone színeket nem lehet vele elérni, csak megközelíteni lehet. Nyomtatható színek száma: 8

Kerámia-, üveg alapanyagú termékek

Kerámia reklámbögrék, promóciós termékek egyik közkedvelt emblémázási eljárása az alacsony tüzű ráégetéssel emblémázható eljárás, amivel vibráló élénk színekkel lehet dekorálni a termékeket. A pantone színek legalább 95%-ban elérhetőek. Ezzel az eljárással készült dekorációk is mosogatógép-állóak. Nyomtatható színek száma: 8

Tamponnyomás üveg vagy kerámiatermékre

A tamponnyomással emblémázott üveg vagy kerámiatermékek esetén a nyomat ellenállóképessége jóval alulmarad a másik két technológia által létrehozott nyomatok rezisztenciájától. Nyomtatható színek száma: grafika és termék függő

Pamut alapanyagú termékek

Pamut alapanyagú termékeknél mind a direktnyomás, mind pedig a transzfernyomás szóba jöhet, mint emblémázási eljárás.

Elasztikus alapanyagú termékek

Elasztikus alapanyagú termékeknél mind a direktnyomási-, mind pedig a transzfernyomási technológiánál speciális segédadalékot kell használni a nyomat tartóssága érdekében. Emblémázási megrendelés esetén, ezért mindenképpen kérünk értesítést, ha nem hagyományos pamut alapanyagú termékről van szó.

Munkaruházat

Munkaruhák emblémázásakor a nagyobb igénybevételű mosás miatt a direktnyomási technológiát részesítjük előnyben. Fontos, hogy ebben az esetben csak és kizárólag szabvány anyagokra vállaljuk az emblémázást. Ennek oka, hogy az összeállított termékeknél általában a zsebek, cipzárak akadályozzák a termékek síkban való kiterítését.

Kabátok, széldzsekik

Összeállított kész termékeknél a transzfernyomási technológiát tudjuk alkalmazni. Nagyon vastag kabátokat, illetve impregnált széldzsekik emblémázást nem tudjuk vállalni. Széldzsekik esetében mindenképpen próbanyomatot kell készítünk, hogy meggyőződjünk az emblémázás tartósságáról.

Műanyag alapanyagú termékek

Műanyag termékek első számú emblémázási eljárása a tamponnyomás. Ezzel a technológiával általában a kisebb méretű termékeket tudjuk emblémázni. (pl. toll, öngyújtó). Nagyobb áruk esetében az LT technológia alkalmazható. Amennyiben általunk már ismert termékről van szó, akkor meg tudjuk mondani, hogy ennek az eljárásnak van-e létjogosultsága. Ismeretlen áruknál próbát kell végeznünk, mivel sajnos nem minden műanyag terméken tapad meg az LT technológiával alkalmazott festék.

Fa, papír alapanyagú termékek

Fa és papír alapanyagú termékeknél szintén elsősorban a tamponnyomás alkalmazható a kisebb méretű reklámtárgyaknál. A nagyobb méretűeknél, mint például a papírtáskánál, asztali naptárnál direktnyomással tudjuk nyomtatni a termékeket.

Fém alapanyagú termékek

Kisebb fém tárgyaknál, mint például a toll, kulcstartó, érme, tamponnyomást, míg a nagyobb áruk esetében az LT technológiát alkalmazzuk emblémázáskor.